0 cutest
:: Shima Yahya ::: May 2015

Tak Dapat UPU

Oleh kerana result UPU baru keluar dan 90% yang aku kenal semua tak dapat UPU, maka meh la aku update sikit cerita cerita lama aku dengan UPU ni.

Dulu-- 2013 (dulu la sangat)

masa SPM ni taktahu lagi nak sambung course apa. Bila cikgu tanya cita cita pun, pandang kawan sebelah, sengih sengih lepas tu sengih dekat cikgu pula. Tapi kalau nak diikutkan minat, minat aku ni lebih kepada undang-undang, pentadbiran awam dan sains politik (bak kata kawan semua course yang bosan) hahhaha.

Tapi kalau nak diikutkan kecenderungan, lebih kepada bahasa inggeris. 

Engkorang tahu kan nak sambung law, kena at least 5A, Bahasa Inggeris dan Sejarah wajib A. Hadoh Sejarah. Paling tinggi aku pernah dapat pun C sebab aku tak suka baca sejarah. Tapi oleh sebab minat ke jurusan undang undang dan setiap kali aku lepas buat pembentangan tasawwur islam, ustaz selalu suruh aku sambung law atau apa apa jurusan berkaitan sebab dia kata cara aku cakap, cara aku present sesuai sangat dengan course tu (ok sbb aku kalau buat pembentangan banyak bercakap sampai orang muak kot hahaha hadis semua aku kupas) 

so makin kuatlah keinginan aku untuk sambung law.

Tapi, abang aku dan kebanyakan cikgu yang lain suruh ambil TESL. Jurusan mengajar bahasa inggeris. So pilihan antara dua

TESL- Tak ada masalah sebab bahasa inggeris aku okay.
Law- Masalah sebab sejarah.

Mula mula aku letak TESL first choice, tapi taktahu lah kenapa last minute (mungkin takdir tuhan kut) aku pergi tukar law jadi first choice, aku buang teruih TESL.

Oleh kerana aku seorang yang tak pernah dapat B dan ke atas untuk sejarah kecuali waktu PMR, aku pun study lah sejarah tiga hari sebelum kertas SPM sejarah. Dan bila keluar, alhamdulillah Sejarah A (gigih nak sambung law tu). Bahasa inggeris A. Dan lepas 5A ke atas. Kira semua syarat kelayakan jurusan undang undang dah lepas..

Jadi kita skip hari UPU keluar---
.
.
.
Boleh check pukul 12. Pukul 9 dah berdebar, Aku punya debor tu sampai aku bukak ayat Quran dekat phone, dengar je nak kasi hati tenang wah time ni la engko nak dengar ye tak hahaha. Dia punya cuak lagi cuak dari nak check result SPM.

Dan mula mula, aku checkkan kawan aku. Dia dapat 2A-- dapat UPU.
Checkkan kawan yang dapat 3A-- dapat UPU
Checkkan kawan yang dapat 1A-- dapat UPU.

Masa ni aku rasa takkanlah aku ni bengap sangat tak dapat dan takkanlah malang sangat checkkan orang lain dapat tp diri sendiri tak dapat. Dan dengan debor tu aku check gak.

Okay masukkan nombor IC...
Bismillah...
.
.
.
Dukacita dimaklumkan nama anda tidak tersenarai dalam kemasukan ke IPTA.

Masa ni aku terus back, aku masukkan balik nombor IC.
.
.
Dukacita dimaklumkan nama anda tidak tersenarai dalam kemasukan ke IPTA.

Wah masa ni aku rasa macam awan mendung datang atas kepala lepastu kilat memancar-mancar. Terus jatuh lah airmata ni kan hahahhaa. Aku terus pi kat mak nangis kat mak. Mak tanya kawan kawan lain dapat tak, aku kata dapat. Mak pun pelik pasai pa aku tak dapat. Aku rasa ni antara nangis aku yang paling teruk la dalam hidup-- selain dari dapat PLKN.

Masa ni aku rasa hidup aku habis dah hahaha. Aku rasa aku lah orang paling bodoh sekali pasal tak dapat UPU. Aku rasa tak bermakna dah nak hidup (wah)


Dan bila scroll media socials, semua cakap pasal UPU dan aku punya taknak asyik sedih, aku hide moment semua kawan kawan aku selama setengah tahun. Hahaha ko dapat imagine tak berapa lama aku tak nampak moment diorang. Tapi ni sebenarnya berkesan supaya kau tak fikir sangat pasal kesedihan ni. Aku nangis sampai mata lebam kot. Sampai part aku rasa aku ni derhaka betui dekat Tuhan pasai aku kata Tuhan tu tak sayang aku, tak adil. Tak nampak ke effort aku ni tak nampak ke aku belajar. Baik aku bodoh je baik tak payah belajar baik tak payah dapat banyak A baik dapat 1A je kalau tak dapat UPU. Yang 1A boleh dapat. 

dan masa ni gak aku derhaka lagi kata aku ni memang selalu tak dapat benda yang aku nak ke.
Naik form 1 aku kena masuk kelas aliran agama, ambil arab. Aku taknak.
Naik form 4 masuk kelas sains, aku taknak. Masa ni pun aku ada gak habaq kat Tuhan baik aku jawap PMR main main je dapat Math dengan Sains C je dari kena paksa masuk mana.
Habis SPM dapat PLKN which is sejak tadika aku dah kata kat family aku taknak masuk benda alah tu *tunjuk iklan PLKN dekat tv*
Ni tak dapat UPU pulak.

aku bukan jenis mengadu dekat orang. Tapi masa ni memang aku cari orang nak mengadu T_T


dan ayat aku akan tanya ke diorang "bodoh sangat ke aku ni sampai tak dapat UPU" dan aku minta maaf lah semua yang aku dah buat depa serba salah yelah nak kata bodoh kang makin sedih pulak hahaha.


dan lepas semua orang dah tenangkan, diorang kata tak apa tunggulah rayuan. Rayuan lagi dua minggu, selalunya mesti akan dapat rayuan tu. Gerentilah. Jadi aku pun tunggu..

Sampailah ke hari buat rayuan,

Aku pun bukalah dengan penuh harapan nak isi permohonan rayuan UPU
.
.
.Harap maaf! Anda tidak dapat membuat rayuan permohonan kerana sudah menerima tawaran.

Sekali tengok, dapat Politeknik. Masa ni jatuh lagilah airmata aku. Lama aku tunggu nak buat rayuan tapi bila dah sampai, tak dapat buat.

Tapi masa ni aku pun malas dah nak berharap sangat sebab dah belajar dekat tempat lain. Bila ada permohonan UPU intake November aku dah malas dah nak isi. tawar hati padahal 80% yang minta mesti akan dapat. Aku tak isi. Sebab dah redha kot?

Lagipun slow slow aku dah nampak hikmah dan jalan yang Tuhan dah lukis untuk aku.

Tapi apa aku boleh cakap, lepas tak dapat UPU ni aku rasa aku baru boleh faham redha tu macam mana dan macam mana nak terima dengan plan Tuhan, Dan betullah yang Tuhan sebenarnya dah plan cantik-cantik jalan hidup kita ni. Mungkin mula-mula kita tak nampak, tapi nanti-- baru kita nampak jalan cerita yang Tuhan dah sediakan.

Dan alhamdulillah, aku rasa jalan yang aku pilih ni jalan yang terbaik untuk aku. Sebab kebanyakan hikmahnya aku dah nampak. Dan alhamdulillah result pun okay dan lagi setahun dah boleh sambung degree (kalau dapat UPU intake degree nantila kahkahkah)

Pastu aku bersyukur gak la Tuhan bagi peluang aku tak dapat apa yang aku betul betul nak tu, sebab kalau tak, aku takkan faham apa yang Tuhan nak bagi ke kita ni.

Dan lagi satu, jangan terkejut sangat kalau result ko 5A ke atas tapi tak dapat UPU. terutama kalau amik aliran sains masa sekolah menengah. Memang susah sangat nak dapat sebab dia ikut markah merit. So kena bersaing dengan diorang. Macam kelas aku, majoriti 3A ke atas tapi semua tak dapat UPU sebab subjek sains ada dua tiga yang tak credit. So memang susah.

So yang tak dapat UPU ni, janganlah sedih sangat. Sedih sikit jela lepastu ko sambunglah belajar mana engko nak. Rezeki tu ada dekat mana mana, ni aku tak tipu. Merata rezeki.

Yang dapat UPU, tahniah. Belajar elok elok sebab ramai yang nak tapi ko yang dapat. Terima kasih dekat Tuhan banyak banyak


Ingat satu je ah.
Tuhan nampak semua, bukan tak nampak.
Rezeki kita, ada dia sediakan.

Tunggu masa je nak bagi.
Percaya sikit ke Tuhan. Okay?
 
© Zaidatul Shima Binti Yahya