0 cutest
:: Shima Yahya ::: August 2016

Interview / Temuduga TESL in UiTM

you can read my earlier interview by clicking these links

UITM aku dapat course Teaching English as a Second Language (TESL), UiTM Puncak Alam, Shah Alam.

So aku gerak lepas sahur sebab plan nak naik ktm dari seremban. Dah check ktm dekat phone, ada train pukul 6. So sempatla nak sampai shah alam before 8:30. Sampai je KTM seremban pukul 5:55, aku tengok dekat screen tu, train paling awal pukul 6:30. Shit……………. So kenalah tunggu setengah jam. Masa ni dah risau sikitlah kalau lambat sampai sebab interview TESL UITM ada ujian bertulis. Satu jam je so macam mana pun kena sampai on time kalau tak, tak boleh ambil ujian bertulis.

Dah pukul 6:30, train sampai dan bertolak. Aku sampai KL sentral pukul 7. Next train 7:15 untuk pergi Shah Alam. Anggaran masa 45 minit. So sempatlah kan dalam pukul 8. Masuk je train tiba tiba guard dekat situ cakap
“Masuk dulu. Train delay. Gerak pukul 7:45” masa ni kau dapat imagine tak apa aku rasa? Weh, ujian aku pukul 8:30……….. tapi aku relax lagilah sebab aku memang tak boleh buat apa. So pukul 7:45 train gerak.
7:55…
8:.00…
8:15…
8:25…
Dan masa 8:25 ni, jauh lagi nak sampai shah alam hahahaha. Tapi aku masih tenang, aku just mampu berdoa at least aku sampai lambat setengah jam pun takpe. Dapat jawap setengah jam pun takpe, aku usaha. Aku boleh jawap soalan subjektif dengan esei tu setengah jam. Takpe, asalkan sempat takpe.
8:30…
8:45…
Masa ni ada lagi tiga station sebelum sampai Shah Alam. Rasa macam nak patah balik negeri Sembilan je weh rasa nak give up dia hahaaha. Sedih dia taktau nak cakap macam mana. Mengalir jugalah air mata dalam train tu hahaha.
8:50…
9:00 baru sampai. And then call uber car. Naik je cakap nak pergi UITM puncak alam, terus keluar duration masa “35 minutes” masa ni badan dah macam keras gila. Means, aku akan sampai UITM pukul 9:35….. ujian dah habis. Masa kereta tu bergerak aku pandang je duration masa tu. Memang tak berubah. 35-36 minutes je duration dia. So masa ni aku crossed my fingers je dan gunakan doa yang paling power. Doa ibu. Aku whatsapp mak aku je bagitau keadaan semua.

9:35am, sampai UITM Puncak Alam. Cari fakulti pendidikan, adalah sampai 9:45. Sampai je kan, sunyi gila. Hanya ada daun daun yang berterbangan je, Tak ada orang, masa ni lagi sekali airmata nak jatuh tapi tahan je hahaha. Aku cari orang, memang tak ada. Then tiba tiba ada pakcik ni approached aku. Dengan harapan dia nak tunjukkan aku jalan la kan.

“dik, tahu tak tandas mana?” ya Allah pakcik, masa depan saya pun saya taktahu ada dekat mana inikan pulak tandas. Then aku sambung cari, jumpa orang ramai. Tapi semua penjaga. Tak ada sorang pun calon nak interview. Then ada senarai nama dekat tepi lift, nama aku aras 3. Aku pun naik. Sampai je tingkat 3, aku Nampak ramai orang baru keluar dari dewan. Masa ni aku berharap yang diorang baru nak ambil ujian sebab ni je harapan aku. Sekali aku Nampak sorang lecturer ni keluar bawa kertas banyak, dan kertas tu semua dah berjawap.
Means aku sampai tepat masa diorang dah habis jawap ujian. Aku tak sempat, weh.

Masa ni sedih dia tuhan je tahu. Sebab aku tau aku boleh do very well in that test, I can write a good essay but too bad, tak ada rezeki.
Aku pun tunggu jelah turn aku. Dia ada dalam 3 bilik. Aku bilik ketiga, dan nama last sekali. UITM interview dia sorang sorang so aku kena lah tunggu turn aku last sekali. Masa ni dah tak semangat dah, dah la nak nangis hahahaha.
Tiba tiba sorang lecturer ni datang “ZAIDATUL SHIMA SIAPA? AWAK TAK AMBIL UJIAN EH?” habislah aku. Dia nak halau aku L
“pergi masuk dewan. Ambik” masa ni aku punya bersyukur Allah je tahu weh, so aku ambillah sorang sorang dalam dewan besar tu. Dia bagi masa sejam tapi aku siapkan dalam setengah jam je sebab nak prepare for the interview.

Skip all those waiting parts, sampailah turn aku interview. Yang lain dah balik. Yelah nama huruf Z siapa suruh haha. Dalam tu ada 2 interviewer, both women. Soalan first dia suruh introduce yourself. Aku pun introduce la then one of the interviewers tu cakap “do you memorized that texts?” aku cam.. alamak, apa salah aku….. rupanya dia cakap sebab English aku lancar sangat kahkah, yelah gila tak lancar introduce texts tu aku dah hafal and guna untuk interview UKM & UM kot gila tak lancar kahkah. Tapi takkanlah nak jawap macamtu, so aku pun cover dengan cakap aah ler dah hafal sebab dari form 3 dah nak sambung tesl dah prepare dari dulu dah nak jawap apa hiks (power tak?) diorang pun tunjuk muka impressed. Haha

Then aku ceritala aku datang sorang from negeri Sembilan, train delayed and I actually late for writing test but im glad I make it. Dan masa cerita ni maybe ni sedih aku tak habis lagi so I actually cried in front of them tau sebab sedih gila kot ingat balik. For the second time, diorang impressed sebab nampaklah kan determination aku huhuhu.

Diorang tanya lagi aku ambil masa berapa lama buat eesay tu. Aku jawaplah dalam 20-30 minutes lepastu diorang kata “did you do your best?” “em, I don’t know.. because lack of time so I just trying my best” “what do you think? Is it your best?” “I don’t know…” “give me a real answer” “yes, I did my best despide that im late” punyalah aku cuak rupanya dia nak puji je essay aku sebab dia kata tak macam buat dalam masa 30 minit hikhikhik EH JAP IM GIVING YOU TIPS OK. Kalau diorang puji, jangan megah sangat buat relaks je sambil kata thank you. Lol

Another question yang diorang tanya
“tell us your form 6 experience”
“why did you chose TESL in UiTM”
“What if you don’t get the opportunity to pursue your studies in TESL? What will you do?”
“do you really want to be a teacher?”
“in your opinion, what is the best way to attract youngster to talk in English?”
Do you have any question?
Yang ni aku tanya dia “whats the criteria that someone need to have to be accepted into this course?”
And then she said “ someone like you” aku cam nak nanes uhuk. Hahahahaa. Lepastu dia sambung lagi “I really like your proficiency in English. You can speak very well. We want student who speaks English well.” So masa ni aku dah legalah kan. Then dah nak balik tu ambil sijil semua, aku salam diorang and diorang cakap “youre going back to negeri Sembilan, right? Take a good care of yourself. See you in UiTM

So, segala kepenatan aku dan kesusahan hari tu macam dah terbalas lah, worth it sebab I nailed the interview, Alhamdulillah. What I can really say pasal my interview in UiTM ni kan, usaha tu ada. Kalau usaha memang Tuhan tolong nanti. So choose course yang you minat, so you will work harder. I wish the best of luck for you guys J

And alhamdulillah i passed all of my interviews. If you curious aku pilih yang mana, i actually chose TESL in UKM. 

so, i wish all of you can do your best in interview, choose wisely, and live happily with your choice. Assalamualaikum :)

Interview / Temuduga TESL in UKM

Ok assalamualaikum. Macam sebelum ni share experience interview dekat UM, you can read by clicking this link > INTERVIEW UM
Now nak share interview dekat UKM pula, I hope it helps!
Back then masa nak isi UPU, I nak TESL. I can say that I want nothing but to pursue my studies in TESL. I want TESL since I was in form 3 tau. So aku masuk STPM and nak did well sebab nak sambung TESL later.
Tapi masa isi UPU, TESL boleh letak 2 je which is your first 2 choices. And masa ni aku stuck gila tau. Me too want to masuk UKM since dulu lagi kira macam UKM ni my dream university. Tapi masa ni taktahu nak letak UKM ke tak sebab aku ni confidence level rendah haha so cam eh aku mana layak doh nak masuk UKM ne layak baik letak UiTM je. And I spend days gak la persoalkan nak letak UKM ke UiTM first choice. should I go for what I want or should I playsafe?
And at the end of the day, aku rasa cukuplah masa SPM dulu aku tak letak asasi TESL sebab rasa diri tak layak (padahal result dah lebih dari layak). Aku taknak ulang dah, better menyesal sebab cuba dari menyesal sebab tak cuba.

And after a few months, dapat panggilan MEDSI. MEDSI ni ujian kelayakan guru untuk sesiapa yang apply course education. Macam aku, course TESL. Kalau lepas ujian MEDSI, baru akan dipanggil untuk interview, kalau lepas interview baru boleh sambung course pendidikan. Ye, the route of becoming a teacher is real.

I went to the MEDSI test with 4 of my friends, in Perak. Yep Perak ye. Aku duduk negeri Sembilan kot punya la jauh perjalanan. And after 2 weeks, the MEDSI results came out, unfortunately semua kawan aku tak dapat so aku terpaksa la meneruskan perjuangan ini seorang diri ewah hahahhaa.

Bila check dapat interview UKM, aku punya bersyukur tak payah cakaplah kot? Sebab ive been waiting for this since forever. Semua orang ada dream U masing masing kan? Then mine would be UKM.

Hari interview, bulan puasa. So lepas sahur, terus gerak pergi Bangi. Sebab interview aku pukul 8:30. Aku ni adalah orang yang angkuh sikit hahaha takdelah means aku ni bukan jenis yang tunjuk aku nervous ke atau minta bantuan orang. Tapi masa hari interview ni aku whatsapp semua cikgu-cikgu form 6 aku, suruh diorang doakan interview kejap lagi. Whatsapp kawan – kawan minta maaf dan minta diorang doa interview berjalan lancar. Nampak tak how much I wanted UKM?

Dan masa sampai UKM otw ke fakulti pendidikan, taktahula kalau sounds cliché to you guys kan but masa otw tu lalu persekitaran UKM tu I feel so attached. Rasa macam this is where I belong. Masa pergi interview UM, dalam UM tu aku rasa macam awkward, stranger, but not in UKM. Rasa attach dia aku takboleh nak explain tau. Hahahaa.
Firstly kena tunggu dekat luar bilik interview dan susun sijil-sijil. Lepastu dia akan suruh kita buat ujian mata, semua ni senang je. Dan sampailah turn aku. Aku group first, dan malangnya, interview UKM juga by group and Group aku all girls. 2 malay and 1 chinese. Interviewer pula tiga orang. Dua perempuan, sorang lelaki.

Soalan pertama macam biasalah dia suruh introduce yourself.
Assalamualaikum and a very good morning. My name is zaidatul shima bt yahya and I am 20 years old. I came all the way from negeri Sembilan. I recently finished my studies at form 6 in human resources. My cgpa is 3.50. I got band 4 for my muet. Apart from that, I am a very determined person. I can say that because after spm I actually got rejected by upu for taking tesl. They offered me a tourism course instead. So I pursue my studies in form6 and study really hard bcs I want to pursue my degree in tesl. I have been wanting for a long time. Instead of that, I am actually made lots of efforts to come for today interview. I start my journey at 4 in the morning just to make a way for this interview. Because I believe this is my passion. now im looking forward to take my passion to the next level. “ I answered. Ingat, jangan cerita pasal family ke hobi ke diorang taknak tahu. Sell yourself. Bagitahu kekuatan dan result tu penting.

Next question “okay, now I want all of you to give your opinion about “blueprint”. What is blueprint?”
Masa ni aku macam “damn whut da hell is dat” yela aku ni current issue kurang sikit hahahahaha. Masa ni aku rasa macam dah screwed up dah till dua orang calon lain tu pun taktahu apa benda, so aku lega sikitlah hahahaaha.
“are you really want to be a teacher? Why do you want to be a teacher?” okay, kalau pergi interview education, ini adalah soalan wajib, so prepare yourself.
Why  I want to be a teacher? I can answer this without any hesitation. I have always want to be a teacher. Even if I didn’t get the opportunity to be a teacher, I want to be an educator. I want to educate people in English even when I didn’t get paid. I can’t think of any job as important to society as teaching. I have always loved to give young people the best start in life. Interacting with kids is great. i want an opportunity to change people’s perspective about English. They always thought that English was a tough subject. Theres a lot of people that actually pursue their study just because they feel like they need to. I believe that before we enroll into something we need to ask ourselves “do you really want this? Who are you? What you wanna be? What you can do to help the world?” perhaps people always associate passion with arts. But trust me, its not. I have this one friends who’s taking civil engineering. He is very proud of who he is and what he does. Whenever we found some cool roads, he will be all “look that’s so cool! Let me tell you how they work” I have met passionate doctors, teachers and chefs. So don’t only associate passion with arts. Find something you can be proud of doing, whatever they are. Besides, I know that I am passionate of the English language and teaching. Therefore, why not turn it into a career?and please, show your passion and determination. I can answer this question senang sebab English is my passion tau so aku rasa masa aku cakap tu mesti mata aku bersinar-sinar hahahaha. So kalau engko pergi interview course yang engko betul minat, that’s an advantage. Really.

Then, soalan next interviewer “Baiklah, kerajaan sekarang tidak lagi menjamin peluang pekerjaan untuk para graduan selepas mereka menamatkan pelajaran. Apakah pendapat anda? Sila jawap soalan ini dalam bahasa Malaysia” ye, bahasa melayu. Tapi aku tau dah akan ada soalan bahasa melayu sebab UKM. Kalau U lain tak ada. Yang ni aku tak ingat jawapan aku hahahaha sebab jawap dalam bm cuaklah gila :’))) tapi yang pasti ada sebut kelebihan kekurangan dia.

Turn interview ketiga pula “okay now imagine yourself as a teacher. Okay you (calon pertama), imagine yourself as a kindergarden teacher. Now, go to the whiteboard and draw a picture of a rabbit. And then explain it to your students” so basically kena pergi melukis dkt whiteboard dan explain macam cikgu lah kan.

“(calon kedua), imagine yourself as a kindergarden teacher, now draw a picture of a tiger. If that’s hard for you, then draw a cat” Chinese girl tu pun pergi lukis. Masa ni aku rasa HAHAHAHAHA AKU TERER LUKIS KOT HAHAHA BAHAGIANYA HIDUPPP *lagu we are the campioooonnnnn berkumandang*. Sebab aku boleh lukis so well, and calon lain tu, tak reti lukis tau haha. They cant even draw a cat?????

Lepastu sampailah turn aku. “okay now shima, you imagine yourself as a form six’s teacher. Draw a map of Australia and explain to your form six students”…………..
……
Sir…..?
A rabbit.
A cat.
And suddenly…..
An Australia map…? You got to be kidding me.

But nope, hes not kidding. DAH LA AKU PALING BENGAP GEOGRAFI AKU PETA MALAYSIA PUN TAK RETI LUKIS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! So basically, macamnilah aku lukis.
 
sumpah tak tipu. memang macam gini aku lukis.
Tapi aku pura pura confident je even tho diorang dah gelakkan peta aku sebab tatau la tu peta ke roti canai. Em
And the last but not least question “we can only choose one of you. So now tell us what is your strength and why we need to choose you.”

Lalu, habislah sesi interview selama setengah jam itu. Haus gila ok! Dah la puasa. Masa ni aku tak confident sangat pun boleh dapat sebab I screwed the map kan hahaha. But masa ni mampu berdoa jelah sebab only God knows how much i wanted UKM.

and, here is my result.

walaupun aku lukis map australia jadi roti canai hokay.

now, you can read my interview at UiTM by clicking this link > UiTM INTERVIEW

Temuduga/Interview English Linguistic di Universiti Malaya (UM)

Assalamualaikum. Its been awhile since my last time updating my blog because I guess dah stop blogging so I am just going to update things that’s going to help you guys. And I am sure thing that brings you here adalah sebab….. YAY INTERVIEW! Hahaha. So im going to share my experiences.

Lepas habis STPM, basically I went for 3 interviews for degree. (yep that’s a lot hey that’s my efforts don’t judge lol)

1.       Bachelor English Lingustic – Universiti Malaya (UM)
2.       Bachelor Teaching English as Second Language (TESL) – Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM)
3.       Bachelor Teaching English as Second Language (TESL) – Universiti Teknologi Mara (UiTM)

Its been awhile since I write so its kinda awkward to use “aku” even though before ni memang guna “aku” but I guess its more comfortable for you guys to read kan so here I am. AKU. Huhu
Interview pertama aku pergi, dekat UM so aku akan cerita experience di UM dulu.
Ye, carila UM tu dekat UPU sampai abad depan pun belum tentu jumpa ye. Hahaha. Sebab UM tak masuk dalam system UPU. Nak apply UM kena buka laman web UM sendiri. Search je dekat google “Permohonan kemasukan ke Universiti Malaya” then isi. Tak perlu beli no pin di bsn. Tapi syarat minima untuk mohon UM, pointer mestilah 3.50 dan keatas.
Few months ago after isi UPU, aku pun sajelah nak try isi UM dan tak berharap pun because weh UM kot??? Dan aku pun isi main hentam keromo je. Fyi, UM tak boleh kemaskini ye so make sure segala maklumat isi betul betul. And when I said I hentam keromo. Mannn, I really hentam keromo. I even terletak salah alamat. My own address, I salah. And btw, you need to fotostat semua documents, sahkan and kena post sendiri ke alamat UM. Ye, efforts are needed for UM. Yep. And my choice in UM:

1.       Teaching English as Second Language (TESL)
2.       English Linguistic
3.       English Art

UM kena letak 3 pilihan je tau tak payah sampai doblas ko rilek je letak. Dan lepas tiga bulan berlalu, tiba tiba dapat SMS dari UM, dapat interview my second choice. English Linguistic (only God knows how much I hate Linguistic back then when I was in STPM weh belajar linguistic bahasa melayu pun merangkak). I didn’t get my first choice (TESL) sebab masa ni belum ujian MeDsi. So I prepare the documents and go to the UM on the day of my interview. My interview pukul 2:30petang.
So, after sampai dia suruh masuk dalam dewan kuliah while waiting for our turn. Masa aku ni ada interview dua course je; English dan Syariah. And the gap is real senang sangat nak bezakan mana yang syariah mana yang English sebab yeah the attire hahaha. Interview UM by group (yeah which I hate that sebab I nak individual) and my name huruf Z so the last one la kan im ok im ok. And at last, tinggal dalam 5-6 orang je dalam dewan tu so the final group tu I know la that was mine. Pukul 4 macamtu baru kena panggil sedih kan nama Z.
So my group 2 Malays and 1 Chinese. All girls. Im here giving you tips, its better to talk to your teammates. At least nanti you dah ada chemistry and tak nervous. Acahnya bagi tips padahal I don’t even talk to them. They talk 2 je malas campur because yeah everyone knows I am very very very antisocial hahaha don’t be like me okay kiddo.
Masuk je, ada dua interviewer. A Chinese guy and an indian woman. Fuh, I am nervous as heck. They look strict as hell. The first question that they asked “You guys look nervous. Calm yourself, okay?” and they smiled.

Sooo, how are you?” they asked again.
Tell me about yourself, lets starts with _____” nanti dia sebut nama siapa so you jawap je okay, ye dan for sure in English sebab I course English. Dan make sure you know how to sell yourself tau. Make sure sebut cgpa dan muet band berapa. My cgpa was the highest in my school tau tapi in that room I was the lowest huhu ya Allah dia punya rasa picisan macam nak ambil bag lari balik je. Dan masa kenalkan diri ni please please don’t really kenalkan diri. Tak ada siapa nak tahu awak ada berapa orang adik beradik, awak suka makan apa mak ayah awak kerja apa, taknak pun. Tell them about your strength, why did you choose this course semua. Whats your achiements. Tell them that.
So why did you choose this course? All of you didn’t chose this course as your first choice, aint you? All of you actually put Lingustics as your second choiceBCS NO ONE WANTS LINGUISTICS AS THEIR MAJOR DON’T YOU GEDDIT? Aku jawap dalam hatilah tapi. Jangan jawap sebab nak improve English, please. Ada one of calon tu dia jawap “because I want to improve my English” and that interviewer tanya “are you sure this is the right place to improve your english? This is a linguistics course. It’s a major in linguistics” so jangan ye. Kalau boleh jawap apa apa yang ada kaitan dengan course tu. Do some research. Aku masa ni sebut je pasal semantic la apa la yang belajar masa STPM dulu.
why did you choose UM?” you better give em a great answer tau make sure confidence tu ada. Jangan emm aaa huhu don know la sir huhu
by taking this course, how youre going to contribute to this world?” ini pun kira macam soalan wajib masa interview so prepare yourself.
“if UM offers you any other course, which is your first choice, which one will you choose? That course or you still going to stick with linguistics?” ini soalan trick. Make sure you jawap course yang kau tengah interview. Show some efforts and determination.
Dan seterusnya akan masuk soalan yang korang kena fikir, either its your opinior or about current issues. So prepare diri sendiri pasal current issues.
Tapi thank God dia tak tanya pasal current issue, dia tanya pasal apa pendapat student yang bekerja pada masa sama belajar. Kira multitasking.
Overall, all of us boleh jawap but I can see that the interviewers tak berapa puas hati dengan jawapan kitorang maybe sebab jawapan biasa biasa je kot. But that Chinese girl punya fluent English kan, im so done. Fluent gila till the interviewer suruh slow down. Berterabur konfiden level aku hahaha.
And last but not least dia akan tanya “do you have any question” so make sure you tanya je apa apa okay.
Interview kejap je dalam 20 minutes macam tu je. Yang susah group interview ni sebab you kena try hard untuk tonjolkan diri sendiri. And make sure:
1.       Pakai kemas. Yang perempuan better baju kurung dan lelaki, baju kemeja LENGAN PANJANG.
2.       Bawa semua documents, make sure semua documents lengkap sebelum sampai dekat UM tu.
3.       Bawa copy sijil STPM/Matriks dan MUET, sebab kena pass to them.
4.       Bawa doa mak ayah ye huhuhuhu

So, my next interview adalah interview dekat UKM. You can read the experience by clicking this link > UKM INTERVIEW
and btw, here's my UM result
  lol i actually passed my UM nterview? this is unexpected hahahha but alhamdulillah.
 
© Zaidatul Shima Binti Yahya